Circulariteit volgens Klaske Kruk

Klaske Kruk is oprichter van Circularities, en met haar bedrijf ontwikkelt ze programma's om handelingsperspectief te creëren voor bedrijven en overheden om aan de slag te gaan met circulariteit. Ik interviewde haar voor mijn podcast Circular Textile Stories, en vroeg haar wat circulariteit precies is.

"Wat mij betreft is een circulaire economie een manier om te zorgen dat ons grondstoffengebruik drastisch achteruit gaat, zodat we binnen de grenzen van de aarde kunnen leven. Dat betekent dat de aarde voldoende tijd heeft om alles wat we uit de natuur halen ook weer te kunnen reproduceren, zonder dat daarmee het milieu aangetast wordt. Daarmee zorgen we dus ook dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen, en andere milieuproblematiek - zoals luchtverontreiniging, waterverontreiniging enzovoort - ontstaat."


"De middelen die we daartoe hebben is wat mij betreft vooral heel goed kijken of we wel moeten gebruiken wat we gebruiken. Kunnen we niet toe met minder? En kunnen we producten niet zo maken dat ze minder verontreinigend zijn - al in het productieproces, maar ook zodat ze langer mee kunnen. Dat ze goed repareerbaar zijn op het moment dat ze stuk gaan, dat de deelcomponenten waaruit het product bestaat te vervangen zijn - dat we het eindeloos kunnen hergebruiken. En als dat allemaal niet kan, kunnen we als laatste middel gaan recyclen - de grondstoffen uit het product hergebruiken. Dat is een beetje de circulaire economie in een notendop."


"Als je iets verandert in een circulaire economie kun je nooit één ding veranderen. Als je ergens aan een schroefje draait moet je ook meteen ergens anders aan een paar schroefjes draaien. Het is dus niet zo eenvoudig als het soms lijkt, en dat is waarom bedrijven en overheden soms handelingsperspectief nodig hebben. Zeker ook omdat het vaak een lange termijn verhaal is - we zien de effecten van ons handelen niet meteen morgen terug, zoals bij corona, maar moeten erop vertrouwen dat het nodig is voor de toekomst."

Wil je het hele verhaal van Klaske horen? Luister dan mijn podcast Circular Textile Stories via alle podcastapps én via mijn site.


Luister de podcast

Hi! Leuk dat je mijn blog leest.

Mijn naam is Rosa, en hier op Textile Stories doe ik een poging helderheid te scheppen in de chaos aan informatie over textiel en de toekomst van onze planeet.

Zelden regelmatig, vaak on point - mijn nieuwsbrief

Dankjewel!

  • Instagram