Michiel Westerhoff vertelt hoe de tweedehands textielmarkt onder druk kwam te staan

CirkelWaarde - een grondstoffenalliantie van drie bedrijven in de afvalsector: AVU, ROVA en Circulus-Berkel - is heel betrokken bij het textieldossier in Nederland. Hoofd van dat expertisecentrum is Michiel Westerhoff, en hij legt in de podcast Circular Textile Stories uit wat er gebeurde in de textielmarkt toen de intelligente lockdown werd afgekondigd.





Michiel vertelt:


"De afvalsector werd als vitaal gekwalificeerd, en dat betekent dat de sector uitgedaagd werd om hun werkzaamheden voort te zetten. En dat leverde in de textielsector een aantal problemen op. Er werd heel veel meer textiel ingezameld, en we werden tegelijkertijd geconfronteerd met het dichtgaan van een aantal afzetmarkten voor tweedehands textiel. Onze tweedehands textielmarkt is sterk op het buitenland gericht, en door het gerucht dat via textiel corona verspreid kon worden gingen veel markten in het buitenland dicht."


"We kregen ook te maken met uitvallend personeel die niet meer naar de sorteercentra wilde komen. Dus allerhande problemen dienden zich aan, en dat leidde onder andere tot een brandbrief van de VHT (Vereniging Herwinnen Textiel), wat ervoor zorgde dat de vergoedingen die bedrijven betalen voor het textiel bevroren werden zodat ze niet om zouden vallen. En dat betekende dat er op gemeenten een druk kwam te staan; bij het achterblijven van vergoedingen gaat die inzameling ons geld kosten, maar we willen wel dat deze inzameling blijft bestaan, dus hoe moet dat?"


Je wil gewoon niet, zeker niet als publieke organisaties, dat textiel terecht komt op plekken waar het schade aanricht en de bevolking eronder lijdt.

"Vanuit CirkelWaarde zeggen we al veel langer dat Nederland met z'n eigen infrastructuur bezig moet. Vooral zodat we meer zicht krijgen op waar het textiel terecht komt. Het overgrote deel van het textiel wordt ongesorteerd geëxporteerd, en daardoor hebben we maar heel beperkt zicht op wat ermee gebeurt. Je wil gewoon niet, zeker niet als publieke organisaties, dat textiel terecht komt op plekken waar het schade aanricht en de bevolking eronder lijdt. En deze crisis laat zien hoe afhankelijk we zijn van de disproportionele export van deze stroom."


"Door dit verschepen kunnen we weinig doen aan het opbouwen van een goede infrastructuur in Nederland voor recycling en sortering, omdat we het domweg hier niet hebben. Als die partijen iets grootschaligs willen doen, zouden ze het bij wijze van spreken moeten importeren uit Duitsland, wat nu ook al gebeurt. Het grootste deel van het tweedehands textiel op de Nederlandse markt voor onze sorteercapaciteit is Duits textiel, en dat is toch een wonderlijke situatie. Wij zijn dus al veel langer met gemeenten in gesprek over hoe we dit aan kunnen pakken, zodat de textielmarkt minder onder druk staat en we meer zicht hebben op waar het blijft."


Wil je weten hoe Michiel de oplossing voor zich ziet? Luister de podcast Circular Textile Stories op deze site, via de site van CirkelWaarde en via je favoriete podcastapp (Google Podcasts, Apple Podcasts, NRC Audio, Spotify).

Hi! Leuk dat je mijn blog leest.

Mijn naam is Rosa, en hier op Textile Stories doe ik een poging helderheid te scheppen in de chaos aan informatie over textiel en de toekomst van onze planeet.

Zelden regelmatig, vaak on point - mijn nieuwsbrief

Dankjewel!

  • Instagram