Nienke Steen legt uit: de issues in de keten door corona in een notendop

Hoe kijkt Nienke Steen met haar Modint-bril naar de ontwikkelingen die zich nu in de keten manifesteren door corona? Ze legt het uit in mijn podcast Circular Textile Stories, waarvan hieronder een fragment.

"Het wordt inderdaad helder dat de industrie heel complex ingericht is. Het bestaat uit zoveel schakels. Elk onderdeeltje uit een kledingstuk komt weer uit een andere fabriek, en soms worden delen van die order ook weer uitbesteed aan andere fabrieken."


"En wat je ziet gebeuren, is dat de retail met issues kampt omdat mensen minder kleren kopen. Onze kledingkasten puilen uit en mensen blijven meer thuis. Dus die retailer zegt tegen zijn leverancier dat hij orders wil cancellen omdat hij het niet kan verkopen - of überhaupt niet kan betalen - omdat de liquiditeit onder druk staat. Meer dan ooit blijkt dat het hele economische systeem behoorlijk bepaalt hoe het gedrag in de keten zich manifesteert."


Het moet met regelgeving interessant gemaakt worden voor de consument om die duurzame artikelen wel te kopen.

"De hele handel, niet alleen in deze industrie, is gebaseerd op 'wat vraagt de markt van mij'. En we zijn allemaal, als maatschappij, meegegaan in de trend van lekker veel spullen voor zo min mogelijk geld. En nu ontdekken we daar de misere van. Omdat opeens onze ogen geopend zijn voor wat dit systeem betekent voor de rest van de wereld, voor mensen die hun stem lang niet konden laten horen."


"Door corona zie ik twee verschillende richtingen. Aan de ene kant zie ik ondernemers die roepen dat we geen grote voorraden meer moeten aanleggen, de ketens korter moeten maken en meer moeten investeren in digitale productontwikkeling. Aan de andere kant hoor ik ook bedrijven zeggen dat, nu ze het zo zwaar hebben, ze juist niet investeren in die duurdere materialen omdat het commercieel nog steeds minder interessant is. De klant waardeert dat nog steeds niet genoeg. Het moet dus met regelgeving interessanter gemaakt worden voor de consument om die duurzame artikelen wel te kopen."


Luister de hele podcast hier, of in alle podcastapps. Ik maakte de podcast Circular Textile Stories in samenwerking met CirkelWaarde.

Hi! Leuk dat je mijn blog leest.

Mijn naam is Rosa, en hier op Textile Stories doe ik een poging helderheid te scheppen in de chaos aan informatie over textiel en de toekomst van onze planeet.

Zelden regelmatig, vaak on point - mijn nieuwsbrief

Dankjewel!

  • Instagram