Waarom het in de circulaire economie elke dag Earth Day is

Hoi. Welkom in de natuur. Je leest dit misschien van je telefoon, een iPad, je laptop, misschien lig op je de bank, zit je op een stoel of op een yogamat. Misschien lees je dit in je tuin, in de werk- annex studeer- annex ‘alle dingen die je niet in de woonkamer kunt doen’ kamer in je appartement. Waar je ook bent, welkom in de natuur. 


Want zonder de natuur zat jij nu niet op een stoel, en was de vloer waar die stoel op staat nooit gelegd, geschilderd of gegoten. Je had geen mes gehad, geen bord, geen kopje om koffie in te schenken, je had geen tv gehad, of een tv-meubel om je tv op te zetten. Je had geen bank, geen kleed, geen glas in de kozijnen van je raam.


Waar je ook bent, welkom in de natuur.

Alles om ons heen is natuur. Alles wat we maken, kunnen we maken door de grondstoffen die we uit de natuur winnen. We mixen die op door de mens bedachte manieren en maken daar allerlei dingen van. Hoewel alles natuur is, kan niet alles wat we maken terug de natuur in. En dat is het grootste probleem van onze huidige tijd. We nemen meer grondstoffen dan de aarde kan regenereren. We nemen ook grondstoffen die überhaupt eindig zijn en zichzelf nooit vernieuwen (denk aan ruwe olie en steensoorten), en kunnen die grondstoffen vervolgens niet teruggeven aan de aarde. Dat zorgt ervoor dat Earth Overshoot Day, de dag dat we alle grondstoffen die de aarde in een jaar kan vernieuwen, steeds eerder valt. Onze ogen zijn simpelweg groter dan onze maag. En halverwege het jaar zijn we al helemaal verzadigd, maar we stoppen niet met eten.


Hoe komt dat? Door een combinatie van twee dingen: welvaart en een lineaire economie. In een lineaire economie maak je dingen om te gebruiken en vervolgens weg te gooien. In welvarende landen is een inzamelstructuur opgezet voor afval, en zodra jij het weg doet is het ‘weg’. Het proces daarna is weinig glamoureus: vaak gaan grondstoffen gewoon de verbrandingsoven in. Iets als een ‘afvalberg’ kennen we dus niet in Nederland. Afval bewaren is namelijk veel te duur.


Halverwege het jaar zijn we al helemaal verzadigd, maar we stoppen niet met eten.

Welvaart heeft ervoor gezorgd dat we ons steeds meer ‘dingen’ kunnen veroorloven - van auto’s en brandstof tot vlees en allerhande dingen voor in ons interieur en algehele leven. Die dingen zijn op een gegeven moment aan het eind van hun leven - of omdat jij er klaar mee bent, of omdat ze gewoon letterlijk het leven laten en niet meer werken. Doordat onze welvaart is gestegen consumeren we meer, waardoor we ook meer afval hebben. 


Sommige grondstoffen hebben een bestemming. We scheiden papier omdat gebruikt papier weer aan de papierindustrie wordt verkocht om nieuw papier van te maken. Plastic wordt voor het grootste deel ook hergebruikt, al zijn er plasticsoorten waar we nog weinig tot niets mee kunnen. Het hergebruiken van afval noemen we recycling. Het hergebruiken van afval tot in de oneindigheid, waarmee dus bedoelt wordt dat er voor elk stadium van de lifecycle van de grondstof een oplossing is, noemen we circulariteit.


Het hergebruiken van afval tot in de oneindigheid, waarmee dus bedoelt wordt dat er voor elk stadium van de lifecycle van de grondstof een oplossing is, noemen we circulariteit.

Een circulaire economie is een samenwerkingsverband. Het is de realisatie dat we allemaal van elkaar afhankelijk zijn, en dat we bovenal met z’n allen van de aarde afhankelijk zijn. Het is het besef dat grondstoffen eindig zijn, en dat we daar dus zuinig mee om moeten gaan. Het is het zien van een noodzaak om voor elke grondstof in elk stadium een bestemming te hebben. Het is het elimineren van afval uit een samenleving. Dat vraagt verregaande samenwerking. Het vraagt andere businessmodellen, andere manieren van geld verdienen en uitgeven, het vraagt een radicaal andere manier van denken.


Iets is dus nooit circulair op zichzelf. Dat kan niet, omdat alle stappen voor en na jou bepalen of iets circulair is of niet. Circulariteit vraagt een paradigmashift. Een waar jij ook onderdeel van bent. Want hoe beter we grondstoffen van elkaar scheiden, hoe eerder circulaire oplossingen realiteit worden. Happy Earth Day!


Dit artikel verscheen ook op soulstores.com, een platform over bewust winkelen en een duurzame levensstijl.

Hi! Leuk dat je mijn blog leest.

Mijn naam is Rosa, en hier op Textile Stories doe ik een poging helderheid te scheppen in de chaos aan informatie over textiel en de toekomst van onze planeet.

Zelden regelmatig, vaak on point - mijn nieuwsbrief

Dankjewel!

  • Instagram